AGZ : ŞİDDETİ YAŞAMIMIZDAN ÇIKARALIM ..

NOSTALJİ'DEN KALAN YAZILAR

Akif GÜZTOKLUSU'nun kaleminden

"ŞİDDETİ YAŞAMIMIZDAN ÇIKARALIM .. "

- Akif GÜZTOKLUSU -

"NASRETTİN HOCA YOL GÖSTERİYOR..

ŞİDDETİ YAŞAMIMIZDAN ÇIKARALIM ..

BİRBİRİMİZİ DİNLEYELİM. BİRBİRİMİZİ ANLAYALIM."

"Bakınız Nasrettin Hoca bizlere bu konuda nasıl ders veriyor. Kavga eden iki insanı ayırarak önce onları konuşturuyor. Onları dinliyor. Bir bilge olarak söyleyeceğini öyle bir söylüyor ki herkesi bu konuda güldürdüğü kadar, düşündürüyor.

Bugün en fazla ihtiyaç duyduğumuz şey Empati yapmaktır.

Nasrettin Hoca fıkraları hem güldürür hem düşündürür. Her bir fıkra insanların birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini, insanlar arasındaki düşünsel zenginlikleri birbirleriyle olan düşünsel farklılıklarını anlatır. Her birimiz bu fıkraları biliriz. Gülüp geçeriz.

Nasrettin hocanın aşağıdaki fıkrasını siz okurlarla paylaşıyorum. Sizde hocanın yaklaşımını bir değerlendirin isterseniz.

" Nasrettin hoca hanımıyla yolda giderken iki insanın kavga ettiğini görür. Onları ayırır ve sorar niye kavga ediyorsunuz diye. Kavga edenlerden biri olayı anlatır. Hoca dinler. Adam konuşması bittikten sonra hoca haklısın der. Sonra kavga eden diğer adama sorar oda anlatır. Hoca onu da dinler. Sonunda ona da haklısın der. Bu durumu gören hanımı atılır. Öyle şey olur mu hoca ya o haklı yada diğeri haklıdır der. Hoca hanımını da dinler ona da haklısın. deyiverir."

Nasrettin Hocanın bizi güldüren kerameti olaylara bakış açısında yatmaktadır.

Güldük.. Ancak düşündük. Her insan olaylara hep kendi penceresinden baktığı için böylesine bir doğru kavramı ortaya çıkmıştır. Oysa burada ki doğru insanların kendi bakış açılarıdır. Bunu şöyle de açıklayabiliriz. "35-40 kişilik bir derslikte resim öğretmeni ortaya çiçekli bir vazo koyar sınıfa bunun resmini çizmesini söyler. Sınıf vazoyu çizdiğinde hiçbir resim birbirinin aynı değildir. Oysa çizilen vazo aynı vazodur. Her bir öğrenci resim çizerken gördüğü bakış açısı, ışık farklılığı ve yansıması gibi etkenlerin olduğunu duygu farklılıklarının olduğunu düşünürsek. Farklılığın nedenlerini görmüş oluruz." Ailemizde yer alan bireyler; dede, nine, anne, baba, çocuklar bir konuda konuşmaya çalıştıklarında her birinin düşünsel farklılıkları ortaya çıkacaktır. Aynı yoktur. Her birinin ayrı birer kişilikleri vardır. Beş parmağın bir olmadığı gibi.. parmak izlerimizin hep farklı olduğu gibi.. Biraz empati ve biraz birbirimizi dinlemeyi birbirimizi anlamaya çalışırsak farklılıklarımızın ahengini yakalarız. Farklı renklerin uyumu olan Ebem kuşağını (gök kuşağı) oluşturabiliriz. Her bir notanın nasıl bir uyumla müziğin uyumuna dönüştüğü farkına varırız. Ormandaki farklı ağaçların ve hayvanların nasıl bir denge içinde olduğu bu şekilde izah edilebiliriz.yıldızların gök yüzündeki uyumu gibi. Vücudumuzdaki her bir farklı organımızın insan merkezli bir anatomiye nasıl uyum sağladığında görebiliriz. Her şey matematikteki bağıntı gibidir. Şiddeti yaşamımızdan bu şekilde çıkarabiliriz.

Nasrettin Hoca fıkralarının her biri böylesine anlam yüklüdür. Nasrettin Hoca fıkralarını sevelim. Evimizden kitabını eksik etmeyelim. Bir kere daha okuyalım. Çocuklarımıza Nasrettin hocayı sevdirelim.

15/02/2013

Akif GÜZTOKLUSU"

www.sebinmedya.com