G.G " BAYRAMLARIN BAYRAMI RAMAZAN BAYRAMI "

GÜVEN GÜRBÜZ'ÜN KALEMİNDEN;

" BAYRAMLARIN BAYRAMI RAMAZAN BAYRAMI "

"Haftalık yazılar. Her bir satırlar, sıra, sıralar. Ne yazacağına bakmazlar, neler yazamayacağına da aldırmazlar. Yazılacaklar varsa yazılmalıdırlar. Esas sorun yazılamayanlardadırlar.

Onlar'da onlar, yazdığımız yazılar.

Toprağının hoşluğunda,gökyüzünün boşluğunda, akan sularında, doğa ananın kucağında. Uçuştuğu, konduğu, verimli toprağında, yeşeren çiçekler misali açar durur. Kimine kaktüs olur, kimine gül tikeni, kimine madımak. Bahçelerin has gülleri, mor menekşe, nergis, papatya tarlası gibi olur kimilerine. Saçılırlar dört bir yana. Topla toplayabilirsen. Ne de olsa memlekete dairdirler. Özeldirler.

Benden önce ayağa kalkmış kalemim, gülümsediği köşesinden 'Ne yazacağım deme, bu gün arefe günü..' der gibiydi. Parmaklarımın arasından süzülerek naz etsede, caz yapsada, bu gün yazma günü. Yazma günlerinde ne yazacağını bilmeden ilk sırayı kapan düşünce dünyasından fırlar, sayfalara düşer.

Bayramın ilk habercisi Arefe günü hadi kalk ayağa der gibidir. Bu gün kimileri ahirete göçenleri ziyaret etmeyi ihmal etmezler. Onlarla geçen en güzel günleri zihinlerinde gezdirir, sinema şeridi gibi canlanan mazinin derinlikleri, anlatır hep, çağrıştırır fanilikleri.

Nefis tutulamaz yılkı atı gibi, koşmak ister yayla, bucak.

En güzel giysiler ne zaman giyilecekler. Yenisi olmazsa mutlu olmaz mı sanır. Ayakkabının yenisi kapı önünün yeni bekçisi. Ne de güzel olur onunla gezmesi. Görenler yenimi aldın hayırlı olsun desin. 'Pekte yakışmış, entarin, hasen, kolalı mintanın. Baban mı aldı, Anan da çok severmiş seni.'

Varına yoğuna, sevindirmek için çoluğuna, çocuğuna, cepteki son kuruşuna, helal olsun sana oğul der gibidir.

Sakın gariplikleri söylemeyin. Yetimleri, öksüzleri sevindirmeyi asla unutmayın. Köşe bucak, hep bir ocak, buralarda yaşadık, buralardan göçeceğiz. İnsanoğluyuz.

Bakar da görmezsek, İşitir de duymazsak neye yarar bu yaşamak. Yaşamak bayram tadında, yaşamak içimizden akan sevgide ırmak, bırak aksın akabildiği kadar gönül çağlayanından.

Çiçek gibi kokar dört bir yan. Temizliğin yarısı imandan. Kapı, baca, yollar süpürülür pırıl pırıl. Evler çiçek gibi kokar. Misafirleri bekler evler. Maskesiz evler, maskeliler neredeler..? 

Evler, büyüğünden küçüğüne, ahşabından, şatafatlısına, köy evlerinden, lüküs dairelere, bayramda misafirlerini bekler. Beklerde. Maskesiz evler, maskeli insanlar. Korona günlerinin akabinde ne de olsa güven de kalmak isterler.

Korona günlerinden kalan izler. Silinmedi daha, sakın ha, der gibidirler. Tedbirler, tedbirdirler. Tedbirler sağlık içindirler. Doğa ananın kucağında olmalı bu bayram da bayramlaşmalar. Elbet yakındır tamamen koronasız bayramlar. Tedbir bizden, takdir allahtan.

Yaşlılar özellikle çok ama çok dikkat etmeli. Sağlıktan sıhhatten öte ne var ki önemli olan. Koronasız bayramlarda da inşallah yakında. Bayram bayramdır deyip bir heves ile maskeleri de bir kenara atmamak, yanımızda bulundurmakta fayda ola diyelim.

Her ne kadar da ne gemiler geldi geçti deselerde bu limandan. Bahseden olmasada küçük takalardan, geldiğin geçtiğin her yoldan, bir iz bırakan, yaşam denen hayat yolundan ne mutlu hoş bir seda bırakan. Bayramlardan kalan, hatırlanmaktan, gönül almaktan öte inançlarımızın gereği bizleri en güzel alışkanlıkları bırakan, en güzel hediye ne olabilir ki yaradanımızdan. 

Ramazanı hüzünle yolcu ederken son iftar sofrasından, bayram sabahının neşesine uzar gönül tellerimiz.

İçine yer etmiş hayatın derin izleri, canlanır bir an hatırlatır en güzel anıları. Hey gidi bayram sabahları. Bir günü daha katarken gönül sayfalarına, şükür yaradana. Niyazımız o dur ki; kavuşabilmek nice bayramlara daha, sağlık ve sıhhat ile sevdiklerimizle. Bir mübarek bayrama daha kavuşmanın mutluluğu içerisinde, tüm  arkadaşlarımıza, sevdiklerimize, eş, dost, hısım ve akrabalarımıza sevgi ve hürmetle,

Nice bayramlara daha,sevdiklerimizle hep birlikte kavuşmayı yüce mevladan niyaz ediyor,

Bayramınızı tebrik ediyorum.

Güven Gürbüz

01 Mayıs 2022

Şebinkarahisar / Ankara "